Concert clavicord in Turnul Fierarilor din Sighisoara
Concert clavicord in Turnul Fierarilor din Sighisoara
03 august 2010 - 03 august 2010
Concert de clavicord pe instrumentul de epoca de la Muzeul de Istorie Sighisoara
(Samuel Maetz, Biertan – 1825)

In program:
Cipriana Smarandescu (Roma/Italia): In intimitatea corzilor lovite

Despre Cipriana Smarandescu:


Cipriana Smarandescu este laureata in clavecin si orga cu 10 cum laudae la Conservatorul „Arrigo Pedrollo” din Vicenza (prof. Patrizia Marisaldi) si in clavecin si muzicologie (master) la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (prof. dr. Ogneanca Lefterescu), a urmat cursuri de maiestrie in Italia, Austria, Olanda si Elvetia, studiind cu Patrick Ayrton, Pierre Hantaï, Andreas Staier, Ton Koopman, Doron David Sherwin.

Castigatoare a concursurilor „Società Umanitaria” (Milano) si „Gianni Gambi” (Pesaro), a obtinut diploma de participare la Concursurile Internationale de la Leipzig („J.S. Bach”) si Brugge. Ca solista sau membra in diverse ansambluri de muzica veche a efectuat numerose concerte in Italia, Franta, Austria, Belgia, Germania, Romania, pe langa inregistrari pentru TVR, Radio Romania, Radio Vaticana, RAI Radio3 si pentru casele de discuri Sarx Records (Milano), IPSAR si aliusmodum (Roma).A participat la numerose festivaluri, cum ar fi: Dal Medioevo al Barocco (Roma), Festival dei Due Mondi, Estate Spoletina (Spoleto), Musique Ancianne à Saint  Paul (Hyères), Interkonzerte ‘95 (Salisburgo), Festival Bach – 250 (Bucuresti), Festivalul de Arta Medievala (Sighisoara), Toamna Muzicala Clujeana (Cluj-Napoca), Constantin Silvestri (Tg. Mures), sustinand concerte in stagiunile unor importante institutii si asociatii muzicale. A cantat la Auditorium-ul Parco della Musica din Roma ca solista a Orchestrei Baroce Italiene si in stagiunea Oratoriului del Gonfalone din Roma intr-un recital dedicat Sonatelor pentru clavecin de Domenico Scarlatti si in multe randuri la Accademia di Romania din Roma. In anul 2004, fondeaza ansamblul de muzica veche aliusmodum, cu care a realizat numeroase concerte in calitate de solista si de continuista (in compania baritonului Furio Zanasi, a sopranistului Radu Marian, a violonistului Mauro Lopes Ferreira, a clavecinistului Patrick Ayrton etc.).

In 2007 si 2009, ca solista a ansamblului aliusmodum, a cantat in concertele de deschidere ale stagiunii Oratoriului del Gonfalone din Roma. In 2009, a inregistrat si prezentat la Roma primul CD solistic, incluzand Inventiuni, Sinfonii si 6 Mici Preludii de Johann Sebastian Bach, foarte bine primit de presa de specialitate din Italia si din Romania. In paralel cu activitatea de cercetare muzicologica, o desfasoara si pe cea de jurnalist muzical (domenii in care a obtinut importante premii) si didactica (mai intai, la UNMB, actualmente, la diverse scoli muzicale din Roma si in cadrul cursurilor de muzica veche „Ottaviano Alberti” de la Orte). A acumulat o importanta experienta ca organista., dupa studiile de la Vicenza concertand in calitate de solista sau in cadrul partidei de basso continuo a ansamblului aliusmodum. In iulie 2010, dupa 7 ani de absenta, a revenit in Romania cu un concert de orga la Biserica Evanghelica din Cirta (jud. Sibiu).Despre clavicord
Instrumentul a fost construit in anul 1825 la Biertan (jud. Sibiu), de catre Samuel Maetz, mester transilvanean specializat in instrumente cu claviatura, care provine dintr-o familie germana cu traditie in constructia de orgi. In anul 1924, instrumentul a fost donat Muzeului de Istorie din Sighisoara, la acea data aflandu-se in posesia unei familii sasesti sighisorene. In anul 1999, instrumentul a fost supus unei expertize de catre mesterul Benedikt Claas din Northeim (Germania), la solicitarea Societatii Bach din Romania, conduse de Dan Racoveanu.

Din cunostintele noastre, acesta este unicul clavicord istoric de valoare din Romania, aflat in perfecta stare de functionare
 
 
NOIEMBRIE 2020
L M M J V S D
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30