Cocktail Cultural la Crit
Cocktail Cultural la Crit
03 iulie 2010 - 03 iulie 2010
Din program:

Quartetto Brassovia (Brasov)
Sartorius memorabilis – muzica veche de compozitori germani din Transilvania
Ansamblul Whalia (Bucuresti/Timisoara)
Improvizatii in stil oriental – ambianta levantina la instrumente exotice

Despre Quartetto Brassovia

Ansamblul a luat fiinta din dorinta si bucuria de a canta muzica veche. In luna mai 2009, a participat la prima editie a Concursului international de muzica baroca „La Stravaganza” de la Cluj-Napoca, unde a obtinut premiul III. In luna august a anului 2009, Quartetto Brassovia a sustinut un recital in cadrul celei de-a XI-a editii a Festivalului „Diletto Musicale” de la Prejmer. Pana la finele anului 2009, Quartetto Brassovia a sustinut numeroase recitaluri de muzica veche la Biserica evanghelica „Sf. Bartolomeu” din Brasov, Biserica fortificata din Prejmer, cat si in alte biserici din Brasov si Sibiu. In luna noiembrie 2009, Quartetto Brassovia a sustinut la Muzeul de istorie din Brasov un recital caritabil pentru restaurarea clopotului din turnul Casei Sfatului. Membrii Quartetto Brassovia sunt: Emin Curtgeafar – oboi, Roxana Barsan – vioara, Alexandra Ionescu – violoncel si Paul Cristian – clavecin.

Emin Curtgeafar s-a nascut in 1982. A inceput studiul oboiului la varsta de 12 ani, la Liceul de Arta din Constanta, cu profesoara Doina Burneci. A urmat apoi cursurile profesorului Dorin Gliga, la Facultatea de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov. In 2005 este admis la clasa de master a profesorului Jochen Mueller-Brincken, la Hochschule fuer Musik din Wuerzburg, Germania, unde a absolvit in 2007. In tot acest timp, a participat la cursuri de maiestrie cu profesorii Hans Elhorst, Mark Schaeferdick si Lajos Lencses. De asemenea, a colaborat cu filarmonici din tara: Constanta, Brasov, Satu Mare, Orchestra Nationala Radio, dar si cu Orchestra Teatrului Wuerzbug si Filarmonica din Hof, Germania. Din anul 2009, este instrumentist al Filarmonicii „Gh. Dima” din Brasov.

Roxana Barsan s-a nascut la Satu Mare, in 1982. A inceput studiul viorii la varsta de 8 ani, cu profesoara Ibolya Murvai, la Liceul de Muzica „Aurel Popp” din Satu Mare. A continuat de la 12 ani cu profesorul Danil Raceu, pana in clasa a XI-a, cand s-a transferat la Bucuresti, la Liceul „Dinu Lipatti”, unde a studiat cu profesorul Valeriu Rogacev. A urmat, sub indrumarea aceluiasi profesor, Facultatea de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov, unde a absolvit in anul 2006. In acelasi an, a fost admisa la clasa de master a profesorului Soeren Uhde, la Hochschule fuer Musik din Wuerzburg, Germania, unde a absolvit in anul 2008. In 2003, a castigat, impreuna cu pianista Anca Preda, premiul special „Suessmayr” la concursul din cadrul Festivalului „Mozart” din Cluj-Napoca. A sustinut concerte cu Orchestra Filarmonicii din Satu Mare. Din anul 2001, este membra a orchestrei Filarmonicii „Gh. Dima” din Brasov.

Alexandra-Maria Enache s-a nascut la Bucuresti, in anul 1982. La varsta de 10 ani, incepe studiul violoncelului, sub atenta indrumare a mamei sale, profesoara Mihaela Ionescu, in cadrul Scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 5 din Bucuresti. La 12 ani, continua cu profesoara Anca Vartolomei , in cadrul Liceului de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, pana in clasa a X-a, cand se transfera la clasa profesoarei Victoria Ungur, la Liceul de Muzica „Dinu Lipatti” din Bucuresti. Din anul 2001, a urmat cursurile sectiei instrumentale a Facultatii de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov, facultate pe care o absolva in anul 2006, la clasa maestrului Aurel Niculescu. In anul 2000, a castigat premiul special in cadrul Concursului national de interpretare „Dumitru Motatu” si premiul II in cadrul Concursului national de interpretare „George Georgescu”. In anul 2004, a participat la cursurile de maiestrie sustinute la Facultatea de Muzica din Brasov de cvartetele Con Tempo din Marea Britanie si Aron din Austria. Din anul 2006, este membra a Orchestrei Filarmonicii „Gh. Dima” din Brasov.

Paul-Alexandru Cristian s-a nascut la Brasov, in anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzica din Brasov, cu prof. Mirra Popescu. In anul 1995, a inceput studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt, la Facultatea de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov, obtinand in anul 2000 diploma de licenta. In perioada studiilor, a participat la cursuri de maiestrie artistica pentru orga cu profesorii Ludger Lohmann si Christoph Krummacher, cursuri de clavecin si continuo cu profesorii Jesper Christensen si Maria Braeutigam, cursuri de improvizatie cu prof. Martin Strohhaecker si cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. In perioada 2001-2004, a urmat cursuri de masterat in orga la Conservatorul din Lausanne (Elvetia), la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit in urma unui recital sustinut la Catedrala din Lausanne, in iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri sustinute in Romania si strainatate: Lausanne, Brasov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elvetia). Pe langa activitatea de organist, sustine o bogata activitate camerala in mai multe formatii de muzica veche (Codex, Georgius), cu care a participat la Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara. In perioada 2002-2004, a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elvetia), din 2004 fiind organist la Biserica „Sf. Bartolomeu” din Brasov.

Ansamblul Whalia

Whalia - o propunere care nu isi propune nimic. timbral, echilibrul pare premeditat: corzi, suflator, percutie. Dumnezeu stie in ce ordine. daca o exista o ordine in toate aceste improvizatii, vrandu-se orientale si functionand probabil, posibil, chiar ca orientale. Whalia... o libertate asumata mai mult decat ar fi trebuit, mai mult decat pot sa o faca trei muzicanti dintre care unul este suflator, altul percutionist, iar altul ciupeste corzile sazului. Whalia... un ceai cu aroma de...Despre sat:
Localitatea Crit - in germana Kreutz, in limba maghiara Szaszkeresztur - se afla in judetul Brasov, la 31 km SE de Sighisoara, la 24 km de Rupea.

Obiectiv de interes turistic
Biserica evanghelica fortificata de azi a fost construita intre anii 1810-1813. Din vechea biserica a sf. Cruci, demolata in 1810, nu s-a pastrat nici un document grafic care sa ne informeze asupra infatisarii sale. S-au pastrat zidurile vechii fortificatii. Se pastreaza, pe doua tribune ale peretelui apusean, strane din vechea biserica, dintre care unele apartin secolului XVII, cu picturi in tempera.

Mai multe informatii despre eveniment la adresa de email: mihai@mioritics.ro

NOIEMBRIE 2020
L M M J V S D
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30