Cocktail Cultural la Cincu
Cocktail Cultural la Cincu
17 iulie 2010 - 17 iulie 2010


DIN PROGRAM:

Nicolae Szekely – lauta si Mircea Goian – viola da gamba (Hunedoara)
Ballads & Courtly Dances – muzica din Renasterea vest-europeana

Ansamblul Truverii (Bucuresti)
D'ale amorului – mvuzici si povesti conjugale din sceolele XIV-XVIIDuo Continuo (Hunedoara)


Mircea Goian – viola da gamba 
Este membru fondator al grupului folk-rock Canon, avand o vasta activitate cu aceasta formatie: a concertat in numeroase orase din Romania si peste hotare, in Franta (Pierrfeu du Var), a participat la Cenaclul Flacara in perioada 1981-1982; a inregistrat la casa de discuri „Electrecord” in 1992 albumul „Canon” şi discul „Viata – iubirea cea dintai” a cantautorului Victor Socaciu; in 2005, la Alpha Sound din Bucuresti, a inregistrat CD-ul „Canon si Maria Gheorghiu”. Este initiatorul si organizatorul a numeroase festivaluri: „Toamna Muzicala Hunedoreana”, timp de 30 de ani neintrerupt; „S.O.S. Castelul”, timp de 5 ani, „Metal – Urgia”, in 1995 si „Est Vest Heaven Festival”, in 1998. A organizat in 1995 Galele folk „Om Bun” la Castelul Corvinilor, iar intre 1990-1996, impreuna cu Nicolae Szekely, „Zilele Chitarei Clasice” la Hunedoara. 


Este membru fondator al clubului de jazz „Dan Mandrila” si a cantat in Trio Jazz „Confluenze”. Este initiator a grupului rock „Diesel”. A avut o contributie importanta la crearea statiei Radio Color Hunedoara, la care a fost director timp de 8 ani (1997-2004). In 2007 a infiintat ansamblul Huniadi Cantores. In 2008 a infiintat impreuna cu Cornel Jitariu grupurile Cimpoierii din Transilvania, Timpanisti si Tulnicarii. In 2009 a infiintat grupul folk-rock medieval Corvinia. 


In 2010 a infiintat impreuna cu Nicolae Szekely duoul „Continuo”. Este realizatorul emisiunii TV „Dincolo de aparente”, din 2003 si pana in prezent. A realizat in 2007 DVD-ul Huniadi Cantores. Participa Ómpreuna cu ansamblurile medievale la toate festivalurile de gen din Romania, sustinand in medie 70 de concerte pe an. In activitatea sa muzicala a participat la numeroase inregistrari radio si TV.                                      Foto Radu Radescu

Nicolae Szekely – lauta, vihuela

Pasiunea pentru muzica il calauzeste spre chitara clasica, astfel ca in 1980 devine autodidact si studiaza intens repertoriul acestui instrument. Participa la numeroase festivaluri si spectacole studentesti, iar in 1987 castiga locul I la Festivalul National de Chitara Clasica de la Sinaia. In toamna aceluiasi an, sustine un recital la Ateneul Roman. 


De profesie inginer metalurg (dar si poet – membru in Uniunea Scriitorilor din Romania, cu 6 carti publicate), dupa 1988 se stabileste in Hunedoara, unde continua preocuparile pentru muzica, predand arta cantatului la chitara (cativa dintre elevii sai se remarca la mai multe festivaluri de gen din tara). In anii ’90 organizeaza impreuna cu Mircea Goian festivalul „Zilele Chitarei Clasice”, la care participa chitaristi din tara (Cornel Voicescu, Andrei Constantin, Liviu Georgescu si elevii sai, Vasile Coltea, Alexandru Cretescu), dar si de peste hotare (un duo de lauta din Belgia). Cu aceasta ocazie, intalneste pentru prima oara acest instrument. Activitatea chitaristica continua cu diferite recitaluri (Festivalul „Toamna Muzicala Hunedoreana”, „Zilele Chitarei Clasice”), iar in anul 2007 urmeaza adevarata intalnire cu familia lautei.


Grupul „Huniadi Cantores” ii aduce in brate lui Nicolae Szekely un instrument deosebit: vihuela. Construit de Gyorgy Lorinczi din Targu Mures, acest instrument ii deschide o noua lume, aceea a muzicii din Renastere. Dupa un an, isi comanda o lauta, mai apoi o vihuela (construite de acelasi lutier, Gyorgy Lorinczi), instrumente care ii acapareaza intreaga pasiune pentru muzica. Studiaza intens repertoriul pentru lauta si vihuela, este activ la festivalurile medievale din tara, participa si la un masterclass cu Hopkinson Smith, care ii dezvaluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. Paraseste chitara clasica, nu fara oarecare nostalgie, dar fara drum de intoarcere. „Ti-ai gasit vocea” ii spune foarte convins Hopkinson Smith, la nedumerirea lui Nicolae Szekely ca dupa aproape 25 de ani de chitara clasica poti renunta pur si simplu. in ceea ce priveste lauta, ea nu are inca foarte multi adepti la noi in tara, sunt doar 4-5 lautisti, cat despre lutieri, doar unul. 


Are o mare dorinta de a o promova prin orice mijloace, poate chiar printr-un festival de lauta, in incaperile austere ale Castelului Corvinilor, astfel ca sustine recitaluri de lauta si vihuela, in cadrul festivalurilor „S.O.S. Castelul”, „Toamna Muzicala Hunedoareana” si a altor manifestari de gen si evenimente din tara. In prezent, membru in formatia Huniadi Cantores (lauta, vihuela, percutie) si, mai recent, in acest duo de lauta si viola da gamba, alaturi de Mircea Goian. Lumea muzicala a lui Nicolae Szekely persista in repertoriul medieval si renascentist, de o bogatie si profunzime nebanuite. Autori ca Francesco da Milano, Enriquez Valderrabano, Miguel Fuenllana, Luis Milan, Pierre Ataingnant, Diego Pisador, John Dowland, Hans Gerle, Hans Judenkoenig, Hans Newsidler, Alonso Mudarra, Francesco Spinacino sunt doar cativa din imensa literatura pentru lauta si vihuela.

Despre Truverii:

Componenta actuala
Mihai Serghei Todor (2002) – initiator, instrumente de suflat, percuţii, voce, conducatorul trupei
Carmen Maruntelu (2002) – initiator, voce, percutii
Alexandra Stoenescu (mai 2006) – voce, chitara, percutii
Irina Macovei (noiembrie 2007)– vioara, voce, percutii
Gabriel Balasa (mai 2009) - percutiiIn vara anului 1991 o idee "nebuna" ii pune pe drumuri pe membri Companiei STUDIO 24, in primul turneu cu spectacole stradale din Romania: "Transilvania 91". Cu rucsaci, saci de dormit, corturi, costume si instrumente in spinare acestia o pornesc prin tara cu spectacole stradale, precum vechii ambulanti. Se canta, se danseaza, se spun poezii. Spectacolele se numesc "Jazz - improvizatia vietii noastre" si "Improvizatii medievale". Orasele vizate sunt cetati medievale: Brasov, Sighisoara, Alba Iulia, Sibiu, Targoviste. In fiecare dintre ele Misu (Mihai Todor) si Gabi (Gabriel Apostol), ca doi arhaici truveri (doi arhangheli), cantau la porti medievale din "muzica ingerilor". 

Reprezentatii in Bucuresti, Suceava, Hunedoara, dar si in strainatate la Paris, Luxemburg, Bruxelles,  Lisabona, Veszprem, Venetia. Sunt prezenti in fiecare an la Festialul Sighisoara Medievala.
Despre Cincu:
Cincu - in germana GroŖschenk, in limba  maghiara Nagysink este o localitate in judetul Brasov, la 77 km E de Sibiu, 93 km NV de Brasov. In 1474 are statut de "oppidum" (oras) , in 1859 primeste dreptul de a organiza targuri saptamanale  si targuri de animale de 2 ori pe an.

Obiectiv de interes turistic:
Biserica inchinata Fecioarei Maria este cea mai mare bazilica romanica aflata intr-un sat sasesc si un unicat din punct de vedere al pozitionarii ei planimetrice. Turnul slaninii a fost distrus in timpul unui incendiu in sec. al XIX-lea, satenii construind camere pt. depozitarea slaninii in incinta fortificatiei. In biserica puteti vedea si o colectie de covoare de provenienta Asia Mica din secolele XVII-XVIII.
Persoana de contact pt. biserica evanghelica fortificata: Georg Bulter, str. Principala, nr. 354, telefon:  0268-244 166


Informatii despre biserica fortificata: http://biserici-fortificate.com


Mai multe informatii despre eveniment : mihai@mioritics.ro

NOIEMBRIE 2020
L M M J V S D
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30