Cocktail Cultural la Axente Sever
Cocktail Cultural la Axente Sever
12 iunie 2010 - 12 iunie 2010
Axente Sever
 Din program:

Edith Toth – orga si Gerhard Servatius – vioara (Medias)
Tubes-on-Strings – recital instrumental
Ansamblul Einuiea (Bucuresti)
Povestiri bizantine – concert de muzica balcanica


                           Foto Mihai Dragomir

Despre Euinea:
EINUIEA este un ansamblu unic in felul sau, care a luat nastere la Bucuresti, in anul 2003, fiind alcatuit din muzicieni tineri, dar cu o bogata experienta artistica. Numele ansamblului provine din data formarii acestuia, 15 iunie, citita in sens invers (cu 1 = A si 5 = E, respectand ordinea literelor din alfabet). Este vorba despre un cvartet compus din Calin Torsan (fluiere traditionale, flaute drepte, clarinet, trompeta, mandolina, voce), George Turliu (voce, baglamas, kazoo, saz), Silviu Fologea (chitara electroacustica, psalterium) si Juan-Carlos Negretti (darbuka, bongos, cinel, percutii).

Repertoriul ansamblului Einuiea este format din muzica veche traditionala de pe teritoriul Romaniei, precum si din compozitii originale, scrise in spiritul muzicii arhaice din Balcani. Formatia foloseste drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrand in stilul sau influente turcesti si ebraice, dar inspirandu-se in egala masura din folclorul autentic romanesc si din muzica veche de curte (Dimitrie Cantemir) sau oraseneasca (Anton Pann, Barbu Lautaru). De fapt, in muzica ansamblului se pot identifica multiple ecouri si esente sonore, care imbina cu virtuozitate si imaginatie atmosfera bizantina cu etosul popular din aceasta parte a Europei, uneori sub forma libera a improvizatiei istorice.


                                 Foto Radu Radescu

Un proiect inedit al ansamblului il constituie muzica originala interpretata live in spatii neconventionale la proiectiile nocturne ale unor filme mute din expresionismul german, avangardismul american si impresionismul francez („Nosferatu”, „Faust” de Friedrich Wilhelm Murnau, „Cabinetul figurilor de ceara” de Paul Leni, „Prabusirea casei Usher” de Jean Epstein etc.). Ansamblul face parte activ din viata teatrala bucuresteana, colaborand cu teatrele Bulandra, Nottara, Cafe Deko si Lost Society. A realizat muzica de scena (transcriptii si compozitii originale) pentru spectacolele „O noapte taifunoasa” (Compania Mica / Lost Society), „De trei ori dragoste” si „Ritmuri” (Teatrul Nottara), cu ultimele doua efectuand turnee in Germania (septembrie 2007), Spania (aprilie 2008, noiembrie 2008) ai Bulgaria (decembrie 2008). A realizat, de asemenea, muzica originala pentru filme de scurt-metraj si documentare realizate de Monica Lotreanu, Gabriel Achim ai Mircea Stef.

Mai multe despre eveniment la: mihai@mioritics.ro

Despre localitate:

Axente Sever - in germana Frauendorf, in maghiara Asszonyfalva - este un sat in partea de nord a judetului Sibiu, langa DN14, la doar 41 km de Sibiu, 15 km de Medias, 52 km de Sighisoara.

Obiective de interes turistic:
Biserica fortificata de confesiune evanghelica, precum muzeul etnografic din incinta acestei fortificatii. Aceasta este una din putinele biserici din Transilvania, care au turnul clopotnita deasupra corului. 

Programul de vizitare a bisericii: marti - vineri               10:00 - 18:00
                                                           sambata- duminica  12:00 - 18:00
Persoana de contact pt. biserica fortificata din Axente Sever: Stefan Rodica, telefon: 0269 - 840 841, email: rodi.stef@yahoo.com.

Mai multe detalii despre biserica evanghelica din Axente Sever: http://biserici-fortificate.com

MAI 2021
L M M J V S D
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31